sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Dyniowe naleśniki zapiekane na cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne dyniowe naleśniki z pieczarkowym farszem to bardzo smaczna propozycja dla wegetarian. Danie wprost rozpływa się w ustach.

Dyniowe naleśniki zapiekane na cebuli

Składniki:

Dyniowe naleśniki zapiekane na cebuli

Składniki

 

 

 

  • dodatkowo
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 cebula
  • kawałek czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

Dyniowe naleśniki zapiekane na cebuli
Wszystkie składniki na ciasto łączymy. Powinno mieć konsystencję jogurtu. Smażymy naleśniki, mnie wyszło 10 sztuk.

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką w proszku. Lekko dusimy. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy je w rulon.

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Układamy cienko pokrojoną w krążki lub piórka cebulę. Na niej rozkładamy faszerowane naleśniki dyniowe. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy pure z dyni. Dokładnie mieszamy, dokładamy śmietanę i przyprawy.

Dla zaostrzenia smaku możemy dorzucić przeciśnięty ząbek czosnku. Sos wylewamy równomiernie na naleśniki. Posypujemy całość startym parmezanem i zapiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach.

Po wyjęciu z piekarnika dokładamy paprykę pokrojoną w drobną kostkę.