sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Przyciąga swoim kolorem i aromatem.

Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera

 

  • Kruche ciasto (tortownica 24 cm):
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • Składniki na krem budyniowy:
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 65 g mąki pszennej
  • 1/2 l mleka
  • skórka z cytryny bio, lub parę kropli olejku cytrynowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Dekoracja:
  • dowolne owoce,
  • polewa zelujaca

 

Sposób przygotowania:

Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera
Obie mąki przesiewamy, wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder. Dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wierzchni papier zdejmujemy, a spodni przycinamy odpowiednio na wielkość formy. Ciasto wraz z papierem wkładamy do formy i formujemy brzegi wyskości ok 3 cm. Ciasto przykrywamy papierem i wysypujemy fasolę. Tortownicę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 190 °C piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem: W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno mleko (nie dopuszczamy do zagotowania). Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W misce ucieramy mikserem jajko i żółtka z cukrem na biały, puszysty krem. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy (również mikserem). Z mleka wyjmujemy skórkę cytryny. Cały czas mieszając, do masy jajecznej dodajemy gorące mleko. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min). Czesto mieszamy aby się nie przypalił. Do ugotowanego budini dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Ostudzony krem przekladamy na spód tarty. Dekorujemy owocami wg gustu. Przygotowujemy polewę żelujacą zgodnie z instrukcją i przy pomocy pędzelka nanosimy równomiernie na owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 2 h.
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera
Obie mąki przesiewamy, wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder. Dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami pa
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera
W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno mleko (nie dopuszczamy do zagotowania). Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W misce ucieramy mikserem jajko i żółtka z cukrem na biały, puszysty krem. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera
Ostudzony krem pasticcera przekladamy na spód tarty.
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera
Na krem ukladamy dekoracyjnie owoce. Owoce polewamy polewa zelujaca.