Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami i polewą czekoladową z orzechamCiasto:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić zimne skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę sól oraz jajka i kasze mannę, zagnieść jednolite ciasto.
Odrywać po kawałku spłaszczając w środek wkładać wypestkowane obtoczone w cukrze śliwki - po jednej do środka i formować okrągłe jednolite kule. Gotować w osolonym wrzątku około 7-8 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz.
Sos:
Sok śliwkowy zagotowujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy. Wsypujemy orzechy, znów mieszamy. Gotowym sosem polewamy gorące knedle podajemy od razu.
skuter5