2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1480]

Knedle ze śliwkami i polewą czekoladową z orzecham

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Knedle ze śliwkami kojarzą mi się z kuchnią babci i pełnią lata, żeby nie było tak zbyt banalnie podałam je z sosem czekoladowo-śliwkowym z orzechami, wyszły obłędne w smaku!

Knedle ze śliwkami i polewą czekoladową z orzecham

Składniki:

Knedle ze śliwkami i polewą czekoladową z orzecham

Ciasto:

Nadzienie

  • kilkanaście sztuk śliwek węgierek
  • cukier

Polewa czekoladowo-śliwkowa

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki soku śliwkowego
  • 150 ml śmietanki kremowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami i polewą czekoladową z orzecham

Ciasto:

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić zimne skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę sól oraz jajka i kasze mannę, zagnieść jednolite ciasto.
Odrywać po kawałku spłaszczając w środek wkładać wypestkowane obtoczone w cukrze śliwki - po jednej do środka i formować okrągłe jednolite kule. Gotować w osolonym wrzątku około 7-8 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz.

Sos:

Sok śliwkowy zagotowujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy. Wsypujemy orzechy, znów mieszamy. Gotowym sosem polewamy gorące knedle podajemy od razu.