mona3

mona3

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

budyniowo-kisielowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

z białek ubić sztywną pianę ....

budyniowo-kisielowe

Składniki:

budyniowo-kisielowe

 

  • ciasto:
  • 2kisiele
  • 2budynie wiśniowe lub malinowe
  • 5jaj
  • 8łyżek cukru
  • półtorej łyzeczki proszku do pieczenia
  • masa:
  • pół kostki masła
  • pół kostki margaryny
  • żółtko
  • szkl.cukru pudru
  • 1/3szkl kwaśnego mleka
  • kieliszek wódki lub koniaku

 

Sposób przygotowania:

budyniowo-kisielowe
z białek ubić sztywną pianę,dodawać po jednej łyzeczce cukru,żółtka i ubijać do białości.do piany wsypać kisiele i budynie oraz proszek do pieczenia,mieszać łyżką aż masa zrobi się różowa.wlac do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką blachy i piec ok. 40min.masło, margarynę,żółtko i cukier utrzeć. do gładkiej masy wlewac po trochu kwaśne mleko i wódkę i znów utrzeć na gładką masę .ostudzone ciasto przekroić na pół,przelożyć masą i dowolnie udekorować .