lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bułeczka gąsienica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bułeczka fajnie wygląda i smakuje wyśmienicie

Bułeczka  gąsienica Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczka gąsienica

 

Sposób przygotowania:

Bułeczka gąsienica
Robimy rozczyn do ciasta Do szklanki wlewamy połowę mleka dodaje 1 łyżkę cukru drożdże i 2 łyżki mąki , mieszamy i zostawiamy , aż zacznie pracować . Potem dodajemy pozostałe składniki cukier, mąkę, mleko, sól i olej.Wyrabiamy gładkie i elastycznie ciasto . Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę . Po wyrośnięciu ciasta położyłam je na foli spożywczej i przykryłam folią rozwałkowałam .Jabłka obrałam pokroiłam w paski i położyłam na środku ciasta złożyłam na połowę i ponacinałam je potem zaczęłam wywijać i wyszła osmiornoca . Rozbełtanym jajkiem z mlekiem smaruje ciacho i przed pieczeniem . Piekłam 40 minut w 170 stopniach .
Bułeczka  gąsienica
Ciasto rozwałkować na foli spozywczej nie ebdzie sie kleiło ciasto
Bułeczka  gąsienica
Obrane jabłko pokrojone w paski kladziemy na środku ciasta
Bułeczka  gąsienica
Ciasto złóż na połowę i ponacinaj je na całej długości
Bułeczka  gąsienica
Ponacinane ciast wywijaj jabłuszkiem do góry posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piecz