Sposób przygotowania:
Bułeczki 8
W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, kiedy lekko ostygnie dodać je do mleka, drożdży, soli i cukru. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 15- 20 minut. Po tym czasie dodać do masy roztrzepane jajko i stopniowo mąkę. Wyrabiać aż ciasto nie będzie kleić się do rąk. Tak wyrobione ciasto znów przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Blachę wykładamy papierem do pieczenie. Formujemy bułeczki, kładziemy na blasze zachowując odstęp między nimi. Znów przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smarujemy bułki jajkiem i mlekiem, mozemy posypac odrobiną sezamu lub maku i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do 20 minut, aż bułki się zarumienią. Smacznego!