gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Bułeczki 8

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czasochłonne ale łatwe w wykonaniu bułeczki, o wiele smaczniejsze niż te sklepowe. Zrób je sam/sama

Bułeczki 8

Składniki:

Bułeczki 8

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki 8
W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, kiedy lekko ostygnie dodać je do mleka, drożdży, soli i cukru. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 15- 20 minut. Po tym czasie dodać do masy roztrzepane jajko i stopniowo mąkę. Wyrabiać aż ciasto nie będzie kleić się do rąk. Tak wyrobione ciasto znów przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Blachę wykładamy papierem do pieczenie. Formujemy bułeczki, kładziemy na blasze zachowując odstęp między nimi. Znów przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smarujemy bułki jajkiem i mlekiem, mozemy posypac odrobiną sezamu lub maku i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do 20 minut, aż bułki się zarumienią. Smacznego!