Sposób przygotowania:
Bułeczki czosnkowo - tymiankowe
Mleko zagotować wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przestudzić i do letniego mleka, skruszyć drożdże , odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do misy, dodać tymianek i sól.
Wlać oliwę i rozczyn drożdży. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, a następnie zagnieść ciasto.
Uformować kulę i odstawić na ok. 1h pod przykryciem w ciepłe miejsce. Formować bułeczki, naciąć i odstawić do napuszenia ok. 20 min.
Piekarnik nagrzać do 200*C i piec bułeczki przez 20 min. Studzić na kratce. Polecam, na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą, bułeczki będą jeszcze lepsze.
Wlać oliwę i rozczyn drożdży. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, a następnie zagnieść ciasto.
Uformować kulę i odstawić na ok. 1h pod przykryciem w ciepłe miejsce. Formować bułeczki, naciąć i odstawić do napuszenia ok. 20 min.
Piekarnik nagrzać do 200*C i piec bułeczki przez 20 min. Studzić na kratce. Polecam, na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą, bułeczki będą jeszcze lepsze.
zbysiowa