goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Bułeczki czosnkowo-ziołowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To pyszne i pachnące ziołami bułeczki.

Bułeczki czosnkowo-ziołowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki czosnkowo-ziołowe

 

  • 350 ml mleko
  • 2 łyżki oliwa
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 główka czosnek
  • 45 dag mąka
  • 1 łyżka bazylia
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka szczypiorek
  • 1 łyżeczka cukier
  • 25 g drożdże
  • do posypania suszona cebulka

Sposób przygotowania:

Bułeczki czosnkowo-ziołowe
Składniki ciasta wyrabiamy w mikserze lub ciasto wyrabiamy ręcznie. Przygotowujemy zaczyn z drożdży i cukru. Następnie połączymy zaczyn z mąką oraz pozostałymi składnikami. Ząbki czosnku obieramy i gotujemy w mleku około 15 minut, następnie przecieramy przez sitko lub miksujemy. Zamiast suszonych ziół można dodać świeżych - ja użyłam świeżego oregano. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na około 12 części i formujemy z niego bułeczki. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy suszoną cebulką. Bułeczki pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Bułeczki czosnkowo-ziołowe
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy ciasto drożdżowe
Bułeczki czosnkowo-ziołowe
Ciasto dzielimy na około 12 części i formujemy z niego bułeczki.
Bułeczki czosnkowo-ziołowe
Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy suszoną cebulką.