Sposób przygotowania:
Bułeczki czosnkowe 3
W 1/2 szklance letniego mleka rozpuścić cukier i drożdże dodać 1 łyżkę mąki i odstawić na 15 minut.
W reszcie mleka wymieszać z żółtkami. Mąkę wymieszać z solą i ziołami prowansalskimi i dodać mleko z drożdżami i mleko z żółtkami - wyrobić ciasto pod koniec dodać oliwę i wyrabiać do półki ciasto nie wchłonie jej. Ciasto przykryć i odstawiać w ciepłe miejsce na ok 1 h.
W tym czasie roztopić masło, obrać czosnek drobno pokroić i dodać do masła. Pietruszkę pokroić i dodać do masła z czosnkiem ,odstawić do ostygnięcia i zmiksować.
Ciasto po godzinie podzielić na 6-8 części ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie przykryć i odstawiać na ok 30 minut.
Następnie bułeczki ponacinać i w nacięciach posmarować czosnkiem. Całe bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20minut.
W reszcie mleka wymieszać z żółtkami. Mąkę wymieszać z solą i ziołami prowansalskimi i dodać mleko z drożdżami i mleko z żółtkami - wyrobić ciasto pod koniec dodać oliwę i wyrabiać do półki ciasto nie wchłonie jej. Ciasto przykryć i odstawiać w ciepłe miejsce na ok 1 h.
W tym czasie roztopić masło, obrać czosnek drobno pokroić i dodać do masła. Pietruszkę pokroić i dodać do masła z czosnkiem ,odstawić do ostygnięcia i zmiksować.
Ciasto po godzinie podzielić na 6-8 części ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie przykryć i odstawiać na ok 30 minut.
Następnie bułeczki ponacinać i w nacięciach posmarować czosnkiem. Całe bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20minut.
marietta