eska

eska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Bułeczki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bułeczki drożdżowe na przekąskę, przyjęcie...idealne z sosem czosnkowym

Bułeczki drożdżowe

Składniki:

Bułeczki drożdżowe

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 paczki dużych drożdży
  • łyżka oliwy lub oleju
  • 2-3 łyżki stołowe ciepłej wody
  • łyżeczka płaska cukru
  • szczypta soli
  • zioła prowansalskie lub oregano wg uznania- niekoniecznie

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe
Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku wgłębienie do którego wkruszamy drożdże.Posypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut w ciepłym miejscu. Drożdże powinny urosnąć. Teraz dodajemy pozostałe dodatki tj.: łyżkę oleju, sól i ewentualnie zioła. Wszystko mieszamy - najlepiej ręką - do uzyskania zbitej konsystencji, która sama odchodzi od ręki. Jeśli trzeba dolewamy wody lub dosypujemy mąki. Trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć z mąką, bo ciasto zrobi się zbyt twarde! Nasze pulchne ciacho zostawiamy w misce na 5-10 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik. Przekładamy na stół (stolnicę), lekko trzeba je rozwałkować. Wycinamy kieliszkiem o takiej średnicy, żeby bułeczka była na 1-2 kęsy. Wycięte bułeczki zostawiamy znowu dosłownie na 5 minut żeby podrosły. Układamy na wyłożonej papierem blasze. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Najlepiej zawsze sprawdzić jedną bułeczkę w środku. Jeśli ciasto będzie cięższe to trzeba dłużej piec. Bułeczki idealne do sosu czosnkowego albo z innym dipem.

Do środka bułeczek można włożyć oliwkę, kawałek sera lub szynki i wtedy zapiec.



Moje kochanie się nimi zajada :)