laciata

laciata

Kucharz
[Przepisów: 10]

Bułeczki drożdżowe.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Osobiście to moje ulubione bułeczki. Smakują lepiej niż te kupione w sklepie.

Bułeczki drożdżowe.

Składniki:

Bułeczki drożdżowe.

 

  • 7 dag cukru,
  • 2 dag drożdży,
  • 30 dag maki,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 7 dag tłuszczu,
  • po 5 dag migdałów, rodzynek i orzechów,
  • 2 żółtka do posmarowania bułeczek.

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe.
Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodając po łyżce cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.

Kiedy rozczyn wyrośnie wlać go do mąki, połączyć z cukrem, tłuszczem i jajkami. Ciasto dobrze wyrobić i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Orzechy, migdały i rodzynki dokładnie posiekać i dodać do ciasta. Ciasto ponownie wyrobić. Formować średniej wielkości bułeczki. Układać na blaszce i smarować po wierzchu rozmąconym żółtkiem.

Możemy dodatkowo bułeczki posypać po wierzchu kruszonką. Składniki:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g mąki,
- 50 g masła,
- 4 łyżki cukru.
Wszystko starannie wymieszać palcami.
Bułeczki piec w 200 stopniach C, ok. 30-40 min.