Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe.
Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodając po łyżce cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Kiedy rozczyn wyrośnie wlać go do mąki, połączyć z cukrem, tłuszczem i jajkami. Ciasto dobrze wyrobić i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Orzechy, migdały i rodzynki dokładnie posiekać i dodać do ciasta. Ciasto ponownie wyrobić. Formować średniej wielkości bułeczki. Układać na blaszce i smarować po wierzchu rozmąconym żółtkiem.
Możemy dodatkowo bułeczki posypać po wierzchu kruszonką. Składniki:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g mąki,
- 50 g masła,
- 4 łyżki cukru.
Wszystko starannie wymieszać palcami.
Bułeczki piec w 200 stopniach C, ok. 30-40 min.
Kiedy rozczyn wyrośnie wlać go do mąki, połączyć z cukrem, tłuszczem i jajkami. Ciasto dobrze wyrobić i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Orzechy, migdały i rodzynki dokładnie posiekać i dodać do ciasta. Ciasto ponownie wyrobić. Formować średniej wielkości bułeczki. Układać na blaszce i smarować po wierzchu rozmąconym żółtkiem.
Możemy dodatkowo bułeczki posypać po wierzchu kruszonką. Składniki:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g mąki,
- 50 g masła,
- 4 łyżki cukru.
Wszystko starannie wymieszać palcami.
Bułeczki piec w 200 stopniach C, ok. 30-40 min.
truskawka77