goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Bułeczki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nawet bez nadzienia świetnie smakują

Bułeczki drożdżowe

Składniki:

Bułeczki drożdżowe

 

 

  • żółtko 2 sztuki

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe
Mleko podgrzewamy. Mieszamy je z drożdżami. Odstawiamy je na kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki: przesianą mąkę, jaja, cukier, sól, Wyrabiamy głądkie ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy żółtkiem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.