Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Bułeczki drożdżowe - brioche

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ucieramy cukier, sól i drożdże z dodatkiem wody i szklankę mąki. Stopniowo dodajemy masło i resztę mąki. Pozostawiamy ciasto do wy

Bułeczki drożdżowe - brioche

Składniki:

Bułeczki drożdżowe - brioche

 

  • 1 żółtko
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka drożdży
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 5 szklanek mąki
  • 250 g masła

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe - brioche
Ucieramy cukier, sól i drożdże z dodatkiem wody i szklankę mąki. Stopniowo dodajemy masło i resztę mąki. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia w chłodnym miejscu na 2 h w posmarowanym oliwą naczyniu, pod przykryciem. Potem formujemy z niego delikatnie kulę, którą odstawiamy do lodówki na kolejne 10 h. Następnie dzielimy ciasto na 2 części na posypanej mąką stolnicy i formujemy z nich kulki (małą i dużą). Dużą umieszczamy w natłuszczonej formie, małą – w dziurce zrobionej palcem pośrodku. Odstawiamy na kolejne 40 min. Wierzch smarujemy żółtkiem i pieczemy w temperaturze ok. 200°C przez 15 minut.