Sposób przygotowania:
Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem
1. Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką tortową. Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na tak około 20 minut żeby rozczyn ,,ruszył'.
2. Następnie do mąki wlać oliwę, wsypać sól i dodać rozczyn, zagnieść przez kilka minut ciasto. Przykryć je ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na tak około godzinę.
3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułki, posmarować je dokładnie roztrzepanym jajkiem i posypać sypkim makiem.
4. Tak wykonane bułki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić je jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu żeby podrosły.
5. Podrośnięte bułki piec przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od naszego piekarnika.
6. Ładnie upieczone bułki wystudzić, najlepiej zrobić to na metalowej kratce.
7. Podawać. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
2. Następnie do mąki wlać oliwę, wsypać sól i dodać rozczyn, zagnieść przez kilka minut ciasto. Przykryć je ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na tak około godzinę.
3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułki, posmarować je dokładnie roztrzepanym jajkiem i posypać sypkim makiem.
4. Tak wykonane bułki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić je jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu żeby podrosły.
5. Podrośnięte bułki piec przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od naszego piekarnika.
6. Ładnie upieczone bułki wystudzić, najlepiej zrobić to na metalowej kratce.
7. Podawać. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.