Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na śniadanie, kolację, do pracy, do szkoły czy na piknik polecam pyszne domowe bułki. Upiekłam je takie podłużne z dużą ilością maku, takie właśnie lubimy. Z wierzchu niezwykle chrupiące, a w środku puchate i mięciutkie. Idealne. Upieczcie.

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

Składniki:

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem
1. Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką tortową. Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na tak około 20 minut żeby rozczyn ,,ruszył'.

2. Następnie do mąki wlać oliwę, wsypać sól i dodać rozczyn, zagnieść przez kilka minut ciasto. Przykryć je ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na tak około godzinę.

3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułki, posmarować je dokładnie roztrzepanym jajkiem i posypać sypkim makiem.

4. Tak wykonane bułki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić je jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu żeby podrosły.

5. Podrośnięte bułki piec przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od naszego piekarnika.

6. Ładnie upieczone bułki wystudzić, najlepiej zrobić to na metalowej kratce. 

7. Podawać. Smacznego.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.

Najlepiej studzić na metalowej kratce.