Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z marmoladą moniki
W garnku należy podgrzać dwie szklanki mleka, przelać do miski i dodać składniki: 2 łyżki cukru, 1/3 szklanki mąki, drożdże i szczyptę soli. To wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do podrośnięcia na ok. 20-30 minut. Gdy wyrośnie dodać resztę mąki, cukru oraz trzy żółtka i wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać roztopioną margarynę i jeszcze chwilę wszystko wyrabiać. Następnie ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy wyrośnie przełożyć na stolnicę, delikatnie rozwałkować i wykroić trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć marmoladę (ilość według uznania) i zawijać rogaliki (od szerszej strony do węższej). Gotowe rogaliki zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20-25 minut. Na koniec można posmarować białkiem górną część każdej bułeczki. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-20 minut.