Sposób przygotowania:
Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonkąETAP 1:
Świeże drożdże pokruszyć, rozpuścić w łyżeczce cukru i 2 łyżkach mleka. Wymieszać z łyżeczką mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać pozostałe ciepłe mleko, dodać jajko, płynny miód, rozpuszczone, przestudzone masło, spieniony rozczyn i wyrobić ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia.
W między czasie przygotować kruszonkę.
Mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i masłem palcami ugniatać tak aby powstały okruszki ciasta.
ETAP 2:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, przerobić, rozwałkować, posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą z płatków róży, zwinąć w roladę.
ETAP 3:
Ostrym nożem pokroić w 1,5 cm krążki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Posypać przygotowaną kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec na złoty kolor około 15-20 minut.