Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe jest bardzo popularne, dodatek marmolady z konfiturą różaną sprawia ze smakuje wyjątkowo.

Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką

Składniki:

Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką

 

 

  • Kruszonka:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 7 dag masła
  • 7 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko

 

  • Pozostałe składniki:
  • 1 szklanka marmolady
  • 2-3 łyżki konfitury z płatków róży

Sposób przygotowania:

Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką

ETAP 1:

Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką
Wyrośnięty rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami

Świeże drożdże pokruszyć, rozpuścić w łyżeczce cukru i 2 łyżkach mleka. Wymieszać z łyżeczką mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać pozostałe ciepłe mleko, dodać jajko, płynny miód, rozpuszczone, przestudzone masło, spieniony rozczyn i wyrobić ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia.

W między czasie przygotować kruszonkę.

Mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i masłem palcami ugniatać tak aby powstały okruszki ciasta.

ETAP 2:

Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką
Ciasto rozwałkować, posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, przerobić, rozwałkować, posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą z płatków róży, zwinąć w roladę.

ETAP 3:

Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką
Pokrojone w krążki ciasto ułożyć na blaszce

Ostrym nożem pokroić w 1,5 cm krążki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką
Wyrośnięte drożdżówki posypać kruszonką i upiec

Posypać przygotowaną kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec na złoty kolor około 15-20 minut.