Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułeczki dyniowe z marmoladą różaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszne bułeczki z dynią i marmoladą różaną

Bułeczki dyniowe z marmoladą różaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki dyniowe z marmoladą różaną

 

  • 20 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,75 szklanki przecieru dyniowego
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 5 g cukru cytrynowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Kruszonka:
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 80 g mąki
  • Dodatkowo:
  • Marmolada różana

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki dyniowe z marmoladą różaną
Mleko zmieszać z ciepłym przecierem dyniowym (starłam dynię na tarce, udusiłam na suchej patelni i zmiksowałam). Wsypać łyżkę cukru, dodać drożdże i mieszać do rozpuszczenia. W misce wymieszać mąkę z cukrem cytrynowym i 2 łyżkami zwykłego, dodać cynamon, wlać rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na półtora godziny do wyrośnięcia. Następnie lekko zagnieść. Ciasto podzielić na 10 kawałków. Rozpłaszczyć i nałożyć na każdy placek po łyżeczce czubatej marmolady różanej. Skleić i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze (ułożyłam 8szt w tortownicy o średnicy 25cm, dwie ułożyłam luzem). Odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Składniki posiekać nożem, wyrobić palcami na okruchy. Posypać bułeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30 minut. Wyjąć z obręczy, ostudzić. Podzielić na porcje i podawać
Bułeczki dyniowe z marmoladą różaną
Mleko zmieszać z ciepłym przecierem dyniowym (starłam dynię na tarce, udusiłam na suchej patelni i zmiksowałam). Wsypać łyżkę cukru, dodać drożdże i mieszać do rozpuszczenia.
Bułeczki dyniowe z marmoladą różaną
W misce wymieszać mąkę z cukrem cytrynowym i 2 łyżkami zwykłego, dodać cynamon, wlać rozczyn i zagnieść jednolite ciasto.
Bułeczki dyniowe z marmoladą różaną
Ciasto podzielić na 10 kawałków. Rozpłaszczyć i nałożyć na każdy placek po łyżeczce czubatej marmolady różanej. Skleić i uformować bułeczki
Bułeczki dyniowe z marmoladą różaną
W tym czasie przygotować kruszonkę. Składniki posiekać nożem, wyrobić palcami na okruchy. Posypać bułeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30 minut.