Sposób przygotowania:
Bułeczki francuskie
Mąkę, sól, cukier, miękkie masło połączyć.
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, a następnie dodać do utartych wcześniej składników i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 1 godzinę.
Następnie ciasto podzielić na bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem formie, naciąć na środku, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Jajo rozmącić.
Następnie bułki posmarować pędzelkiem maczanym w jajku i piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut, aż do zrumienienia w temperaturze 200°C.
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, a następnie dodać do utartych wcześniej składników i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 1 godzinę.
Następnie ciasto podzielić na bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem formie, naciąć na środku, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Jajo rozmącić.
Następnie bułki posmarować pędzelkiem maczanym w jajku i piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut, aż do zrumienienia w temperaturze 200°C.
luna