suzi76

suzi76

Kucharz
[Przepisów: 3]

bułeczki gąsieniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

moje dziecko je uwielbia a mąż zresztą też cała rodzina za nimi przepada

bułeczki gąsieniczki

Składniki:

bułeczki gąsieniczki

 

  • Składniki:

 

 

  • Nadzienie:
  • około 8 małych parówek (np. wiedeńskich)

 

  • Na wierzch:

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • ketchup
  • ser
  • koperek lub pietruszke

 

 

Sposób przygotowania:

bułeczki gąsieniczki
Do 6 łyżek mleka dodać łyżkę cukru, drożdże i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Następnie dodać pozostały cukier, mąkę, mleko, sól i olej. Wyrobić gładkie i elastycznie ciasto ( ciasto nie powinno być rzadki ani lepić się do rąk) Ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 40 -50 minut. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 8 równych części (po 70g). Z każdej rozwałkować na cienki placek.Na środku ułożyć parówkę i skleić ciasno tak jak pieroga.Następnie każdą podzielić nożem w poprzek na 8 części, pozostawiając "złączenie pieroga" nie rozcięte.Kolejno rozłożyć gąsieniczkę, poprzez wykręcanie każdej części w lewo i prawo.Gotowe gąsieniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Przkryć i odstawić do podrośnięcia na 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. A dodatkowo możemy ozdobić serem lub "ketchupem". Pieczemy na złoty kolor w 220*C przez około 15 -20 minut. Smacznego! Piec w 220 *C