Sposób przygotowania:
bułeczki gąsieniczki
Do 6 łyżek mleka dodać łyżkę cukru, drożdże i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Następnie dodać pozostały cukier, mąkę, mleko, sól i olej. Wyrobić gładkie i elastycznie ciasto ( ciasto nie powinno być rzadki ani lepić się do rąk) Ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 40 -50 minut. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 8 równych części (po 70g). Z każdej rozwałkować na cienki placek.Na środku ułożyć parówkę i skleić ciasno tak jak pieroga.Następnie każdą podzielić nożem w poprzek na 8 części, pozostawiając "złączenie pieroga" nie rozcięte.Kolejno rozłożyć gąsieniczkę, poprzez wykręcanie każdej części w lewo i prawo.Gotowe gąsieniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Przkryć i odstawić do podrośnięcia na 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. A dodatkowo możemy ozdobić serem lub "ketchupem". Pieczemy na złoty kolor w 220*C przez około 15 -20 minut. Smacznego! Piec w 220 *C