Sposób przygotowania:
Bułeczki jogurtowezaczyn
Ilość mąki różna i zależy od tego jaki użyjemy jogurt, część mąki też będzie potrzebne do podsypywania bułeczek i najlepiej od razu odważyć sobie to 20 g mąki
Zaczyn
Drożdże rozkruszamy i ucieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki- ucieramy na papkę.
Na końcu wlewamy letnią wodę, mieszamy.
Zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
ciasto
Jogurt ucieramy z jajkiem i olejem
Do mąki dodajemy szczyptę soli, jogurt i zaczyn- wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie jednolite i odchodziło od ręki.
Podczas wyrabiania dosypujemy mąkę jeżeli ciasto jest za rzadkie, podsypujemy mąką.
Jeżeli nie mąkę odstawiamy na później.
formowanie bułeczek
Z ciasta tworzymy wałek i dzielimy go na 10 kawałków- każdy wałkujemy i zwijamy w rulon ( zdjęcie) formując podłużne bułeczki
Gotowe bułeczki przekładamy do dużej formy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawiamy dość dużo miejsca, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Bułeczki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 12-15 minut do zrumienienia.
Studzimy i wcinamy :)