reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Bułeczki jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszyste i miękkie bułeczki, które pokochają dzieci Pysznie smakują same, jeszcze ciepłe, ale równie dobrze można podawać posmarowane dżemem czy delikatnym serkiem

Bułeczki jogurtowe

Składniki:

Bułeczki jogurtowe

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki jogurtowe

zaczyn

Bułeczki jogurtowe
w lecie zaczyn wyrasta bardzo szybko, później, trzeba przypilnować żeby przynajmniej podwoił swoją objętość

Ilość mąki różna i zależy od tego jaki użyjemy jogurt, część mąki też będzie potrzebne do podsypywania bułeczek i najlepiej od razu odważyć sobie to 20 g mąki

Zaczyn

Drożdże rozkruszamy i ucieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki- ucieramy na papkę.

Na końcu wlewamy letnią wodę, mieszamy.

Zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

ciasto

Bułeczki jogurtowe
jeżeli jogurt był bardzo gęsty nie potrzeba większej ilości mąki

Jogurt ucieramy z jajkiem i olejem

Do mąki dodajemy szczyptę soli, jogurt i zaczyn- wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie jednolite i odchodziło od ręki.

Podczas wyrabiania dosypujemy mąkę jeżeli ciasto jest za rzadkie, podsypujemy mąką.

Jeżeli nie mąkę odstawiamy na później.

formowanie bułeczek

Bułeczki jogurtowe
na zdjeciu pokazałam kolejne etapy formowania bułek

Z ciasta tworzymy wałek i dzielimy go na 10 kawałków- każdy wałkujemy i zwijamy w rulon ( zdjęcie) formując podłużne bułeczki

Gotowe bułeczki przekładamy do dużej formy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Zostawiamy dość dużo miejsca, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Bułeczki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 12-15 minut do zrumienienia.

Studzimy i wcinamy :)