Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta w wytrawnej wersji, czyli kruche ciasto z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Na wierzchu przeplecione krążki bakłażana z pomidorem i mozzarellą, czyli coś na podobieństwo słynnej sałatki włoskiej caprese.

Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem

CIASTO NA TARTĘ:

NADZIENIE:

Sposób przygotowania:

Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem

ETAP 1:

Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem
Schłodzoną tartę nakłuć widelcem przed pieczeniem.

Mąkę przesiać, dodając sól i oregano. Posiekać z zimnym masłem, dodając jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez 20 min.

ETAP 2:

Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem
Pomidora i mozzarellę pokroić w plasterki, a bakłażana przygotować do smażenia.

Cebulę pokroić w kostkę lub w piórka i razem z rozgniecionym czosnkiem usmażyć na patelni. Wlać przecier pomidorowy, doprawiając do smaku solą, pieprzem i oregano. Dusić, aż sos będzie gęsty. Odstawić.

Bakłażana pokroić w plasterki, zasypać solą i odstawić na około 15 min, aż puści sok. Po tym czasie przelać pod bieżącą wodą i wysuszyć na ręczniku papierowym. Każdy plasterek bakłażana przyrumienić z dwóch stron na suchej, rozgrzanej patelni. Pomidory naciąć, włożyć do wrzątku na pół minuty, przelać zimną wodą i ściągnąć skórkę. Pomidory i mozzarellę pokroić na plasterki.

ETAP 3:

Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem
Sos pomidorowy z cebulą wyłożyć na podpieczoną tartę.

Na podpieczoną tartę wyłożyć gęsty sos pomidorowy i rozłożyć kawałki tuńczyka.

ETAP 4:

Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem
Plasterki warzyw układać naprzemiennie z mozzarellą i posmarować oliwą.

Na wierzchu układać naprzemiennie plasterki bakłażana, pomidorów i mozzarelli. Wszystko posmarować oliwą doprawioną oregano i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut.

Smacznego