Sposób przygotowania:
Chleb cukiniowy
Kawałek cukinii myjemy i ścieramy na tarce, posypujemy kilkoma szczyptami soli, mieszamy i przekładamy na cedzak.
Do miski przesiewany mąkę, wlewamy maślankę i dodajemy drożdże, cukier, chia, sól i odciśniętą cukinię.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyrabiamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy przynajmniej na 30 minut.
Chleb pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.
Do miski przesiewany mąkę, wlewamy maślankę i dodajemy drożdże, cukier, chia, sól i odciśniętą cukinię.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyrabiamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy przynajmniej na 30 minut.
Chleb pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.