Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 413]

Quiche z fasolką szparagową, pomidorami i łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Quiche, czyli tarta z sosem i dodatkami to danie, które można zjadać i na ciepło, i na zimno. Moja najnowsza wariacja na temat tego wypieku to quiche z fasolką szparagową, pomidorami i łososiem

Quiche z fasolką szparagową, pomidorami i łososiem

Składniki:

Quiche z fasolką szparagową, pomidorami i łososiem

 

 

Sposób przygotowania:

Quiche z fasolką szparagową, pomidorami i łososiem

przygotowanie ciasta kruchego

Quiche z fasolką szparagową, pomidorami i łososiem
Ciasto kruche przygotowujemy z masła, mąki, jajka i odrobiny soli

Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy jajko, szczyptę soli, masło, które siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Ciasto owinięte folią chłodzimy w lodówce na czas przygotowania reszty składników

ETAP 2:

Quiche z fasolką szparagową, pomidorami i łososiem
Jednym z głównych składników dania jest fasolka

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, gotujemy w osolonym wrzątku 15 minut.

ETAP 3:

Quiche z fasolką szparagową, pomidorami i łososiem
Kolejnym ważnym składnikiem quiche jest łosoś wędzony

Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę do tarty. Na cieście układamy kawałki łososia.

ETAP 4:

Quiche z fasolką szparagową, pomidorami i łososiem
na kruchym cieście układamy łososia i fasolkę

Na łososia wykładamy fasolkę szparagową. Ciasto z łososiem i fasolką wstawiamy do lodówki.

ETAP 5:

Quiche z fasolką szparagową, pomidorami i łososiem

Robimy sos: rozmącone jajka łączymy ze śmietaną, ricottą, solą, pieprzem, dodajemy ser gouda. Sos wylewamy na kruche ciasto obłożone kawałkami łososia i fasolką. Na wierzch wykładamy połówki pomidorków koktajlowych.

Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ją w 180 st. C pół godziny, aż sos się zetnie.