Sposób przygotowania:
Quiche z fasolką szparagową, pomidorami i łososiemprzygotowanie ciasta kruchego
Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy jajko, szczyptę soli, masło, które siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Ciasto owinięte folią chłodzimy w lodówce na czas przygotowania reszty składników
ETAP 2:
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, gotujemy w osolonym wrzątku 15 minut.
ETAP 3:
Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę do tarty. Na cieście układamy kawałki łososia.
ETAP 4:
Na łososia wykładamy fasolkę szparagową. Ciasto z łososiem i fasolką wstawiamy do lodówki.
ETAP 5:
Robimy sos: rozmącone jajka łączymy ze śmietaną, ricottą, solą, pieprzem, dodajemy ser gouda. Sos wylewamy na kruche ciasto obłożone kawałkami łososia i fasolką. Na wierzch wykładamy połówki pomidorków koktajlowych.
Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ją w 180 st. C pół godziny, aż sos się zetnie.