peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Bułeczki jogurtowe z jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe bułeczki to chyba jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Dziś prezentuję bułeczki z jabłkiem, świetnie sprawdzające się w roli deseru lub słodkiego drugiego śniadania.

Bułeczki jogurtowe z jabłkiem

Składniki:

Bułeczki jogurtowe z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki jogurtowe z jabłkiem
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, brązowy cukier, drożdże, 0,5 łyżeczki cynamonu i sól - mieszamy. Dodajemy 100 g ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż osiągnie odpowiednią elastyczność.

Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy stopniowo wodę (powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni). Formujemy kulę, zostawiamy w misce przykryte ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę (musi podwoić objętość).

Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło - dorzucamy jabłka, pozostały cynamon oraz goździki.

Podsmażamy przez około 4 minuty, dodajemy miód i smażymy jeszcze 3 minuty (od czasu do czasu mieszając).

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części formujemy bułeczkę, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Gdy bułeczki wyrosną, na każdej wykonujemy lekkie wgłębienie na środku (możemy użyć w tym celu szklanki - lekko dociskamy bułeczkę dnem szklanki). Na odciśnięte wgłębienie wykładamy porcje podsmażonych jabłek. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.

Pieczemy w temperaturze 200 stopnie przez około 15 minut (do zrumienienia brzegów).