Sposób przygotowania:
Bułeczki kminkowe z otrębami
Do miski przesiałam mąkę, dodałam pozostałe suche składniki, wymieszałam. Mieszając łyżką dolałam partiami wodę, a następnie ręką wyrobiłam gładkie ciasto – od chwili, kiedy ciasto przestało się kleić do rąk, wyrabiałam na stolnicy przez 6 minut. Miskę wysmarowałam olejem, włożyłam do niej ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przebiłam ręką, lekko przegniotłam, podzieliłam na 4 części i uformowałam owalne bułeczki. Bułeczki ułożyłam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam do kolejnego wyrastania. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 190 stopni z termo obiegiem, wstawiłam do niego blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami i piekłam je przez 20 minut (można troszkę dłużej) – patyczkiem sprawdziłam, czy w środku są już suche. Wystudziłam na kratce kuchennej. Super smakowały z masłem i ogórkami małosolnymi. ** Przepis na bułeczki zaczerpnęłam z bloga smakowitychleb.pl. Zmniejszyłam ilość soli i kminku.
jaNina
edytaha
Staram się Ninko :)
Cukiereczek13
edytaha
Smacznego Kasiu :)