edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Bułeczki kminkowe z otrębami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowe pieczywo dla miłośników kminku, moja córka nie lubi, ale nie wiedziała o nim i zjadła bułeczki z apetytem :)

Bułeczki kminkowe z otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki kminkowe z otrębami

 

  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 650 + odrobina na podsypanie
  • 20 g otrąb pszennych
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 2/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 180 ml letniej wody
  • kilkanaście kropli oleju do posmarowania miski

Sposób przygotowania:

Bułeczki kminkowe z otrębami
Do miski przesiałam mąkę, dodałam pozostałe suche składniki, wymieszałam. Mieszając łyżką dolałam partiami wodę, a następnie ręką wyrobiłam gładkie ciasto – od chwili, kiedy ciasto przestało się kleić do rąk, wyrabiałam na stolnicy przez 6 minut. Miskę wysmarowałam olejem, włożyłam do niej ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przebiłam ręką, lekko przegniotłam, podzieliłam na 4 części i uformowałam owalne bułeczki. Bułeczki ułożyłam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam do kolejnego wyrastania. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 190 stopni z termo obiegiem, wstawiłam do niego blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami i piekłam je przez 20 minut (można troszkę dłużej) – patyczkiem sprawdziłam, czy w środku są już suche. Wystudziłam na kratce kuchennej. Super smakowały z masłem i ogórkami małosolnymi. ** Przepis na bułeczki zaczerpnęłam z bloga smakowitychleb.pl. Zmniejszyłam ilość soli i kminku.
Bułeczki kminkowe z otrębami
W misce umieściłam wszystkie sypkie składniki.
Bułeczki kminkowe z otrębami
Wyrobiłam gładkie ciasto i odstawiłam do wyrośnięcia.
Bułeczki kminkowe z otrębami
Z ciasta uformowałam cztery owalne bułeczki.
Bułeczki kminkowe z otrębami
Bułeczki upiekłam na papierze wyłożonym papierem do pieczenia.