kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 852]

Bułeczki maślane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na maślane bułeczki. Znakomicie smakują z dżemem, miodem, ale same też są pyszne. Polecam

Bułeczki maślane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki maślane

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki maślane
Rozpuszczamy masło na patelni i studzimy. W międzyczasie do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sól, suche drożdże, wybijamy jajko i wlewamy ciepłe mleko oraz roztopione masło. Mieszamy i wyrabiamy do połączenia się składników ( jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki ). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.

Ciasto ponownie wyrabiamy i robimy podłużny wałek, tniemy na 9 części i formujemy bułeczki , kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy zimnym mlekiem i posypujemy chia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.
Bułeczki maślane
Wszystkie składniki na bułeczki wkładamy do miski.
Bułeczki maślane
Następnie mieszamy i zagniatamy ciasto na bułeczki.
Bułeczki maślane
Z ciasta formujemy bułeczki i kładziemy na blaszkę.
Bułeczki maślane
Posmarowane mlekiem i posypane chia bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika.