smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Bułki maślane z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na bułeczki znalazłam na blogu Co mi w duszy gra. Pyszne maślane bułki posypane sezamem. Idealne na śniadanie.

Bułki maślane z sezamem

Składniki:

Bułki maślane z sezamem

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej
  • mleko do posmarowania bułek

 

Sposób przygotowania:

Bułki maślane z sezamem
1.Drożdże rozkruszyć, wsypać 1 łyżkę cukru i wlać 3 łyżki ciepłego mleka. Rozetrzeć, posypać łyżeczką mąki ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2.Mąkę przesiać, dodać wyrośnięte drożdże , lekko podgrzane mleko,sól,cukier puder, rozpuszczone i wystudzone masło i zagnieść ciasto. Wyrabiać długo. 3.Odstawić ciasto do wyrośnięcia . Powinno podwoić swoją objętość. 4 Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i z każdej z nich ulepić bułeczki 5 Na blaszce układać bułeczki. Każdą wysmarować olejem. i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 6 Posmarować bułki mlekiem posypać sezamem i piec w 180 stopniach C około 30 minut. smacznego.