lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Brioche - maślana bułeczka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chciałam wam zaprezentować Brioche maślaną bułeczką drożdżową ,która jest bardzo popularna we Francji. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Dziękuję , że mogłam z niego skorzystać .

Brioche - maślana bułeczka drożdżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brioche - maślana bułeczka drożdżowa

Składniki na Brioche

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 jajka + roztrzepane 1 jajko do posmarowania brioszki przed pieczeniem
  • 30 - 35 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 40 g cukru
  • 150 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę

Sposób przygotowania:

Brioche - maślana bułeczka drożdżowa

Wykonanie zaczynu na Brioche

Do szklanki wlewny ciepłe mleko. Dodajemy pokruszone drożdże. Wsypujemy 1 łyżeczkę cukru ( z tego 40 g bierzemy łyżeczkę cukru). Mieszamy do rozpuszczenia dodajemy do tego 2 łyżki mąki i mieszamy, powstaje gładka masa, zostawiamy ja na 15 minut do wyrośnięcia.

Wykonie Brioche c.d :

Do misy wbijamy jaja ( temp. pokojowa). Wlewamy rozczyn do jaj i dodajemy cukier, mieszamy do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę do mokrej masy i włączamy mikser ( końcówka hak).
Kiedy ciasto nam się zmiksuje, dodajemy margarynę pokrojona w kostkę. Kolo 10 minut miksowania i ciasto wyjdzie nam gładkie( ciasto jest rzadkie, ale nie przejmujcie się tym takie ma być. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i do lodówki na 12 godzin.

Następny dzień:

Wyjmujemy misę z ciastem z lodówki. Na stolnice silikonowa posypujemy mąką i wyjmujemy na to ciasto z misy, wyrabiamy je lekko. Ciasto podzieliłam na 9 części. Silikonową okrągłą formę wysmarowałam masłem i obsypałam mąką, 9 kulek weszło. Zostawiłam ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia pod ściereczką. Piekłam w 160 stopniach 25 minut. Ostudziłam na kratce.

Brioche - maślana bułeczka drożdżowa
Do misy wbijamy jaja ( temp. pokojowa). Wlewamy rozczyn do jaj i dodajemy cukier , mieszamy do połączenia.
Brioche - maślana bułeczka drożdżowa
Wsypujemy przesianą mąkę do mokrej masy i włączamy mikser ( końcówka hak).
Brioche - maślana bułeczka drożdżowa
Kiedy ciasto nam się zmiksuje , dodajemy margarynę pokrojona w kostkę .
Brioche - maślana bułeczka drożdżowa
Wyjmujemy misę z ciastem z lodówki . Na stolnice silikonowa posypujemy mąką i wyjmujemy na to ciasto z misy , wyrabiamy je lekko. Ciasto podzieliłam na 9 części . Silikonową okrągłą formę wysmarowałam masłem i obsypałam mąką 9 kulek weszło.