Sposób przygotowania:
Brioche - maślana bułeczka drożdżowaWykonanie zaczynu na Brioche
Do szklanki wlewny ciepłe mleko. Dodajemy pokruszone drożdże. Wsypujemy 1 łyżeczkę cukru ( z tego 40 g bierzemy łyżeczkę cukru). Mieszamy do rozpuszczenia dodajemy do tego 2 łyżki mąki i mieszamy, powstaje gładka masa, zostawiamy ja na 15 minut do wyrośnięcia.
Wykonie Brioche c.d :
Do misy wbijamy jaja ( temp. pokojowa). Wlewamy rozczyn do jaj i dodajemy cukier, mieszamy do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę do mokrej masy i włączamy mikser ( końcówka hak).
Kiedy ciasto nam się zmiksuje, dodajemy margarynę pokrojona w kostkę. Kolo 10 minut miksowania i ciasto wyjdzie nam gładkie( ciasto jest rzadkie, ale nie przejmujcie się tym takie ma być. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i do lodówki na 12 godzin.
Następny dzień:
Wyjmujemy misę z ciastem z lodówki. Na stolnice silikonowa posypujemy mąką i wyjmujemy na to ciasto z misy, wyrabiamy je lekko. Ciasto podzieliłam na 9 części. Silikonową okrągłą formę wysmarowałam masłem i obsypałam mąką, 9 kulek weszło. Zostawiłam ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia pod ściereczką. Piekłam w 160 stopniach 25 minut. Ostudziłam na kratce.