kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tartaletki z czerwoną cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe, niezobowiązujące tartaletki to świetna propozycja na imprezowa przekąską. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Tartaletki z czerwoną cebulą

Składniki:

Tartaletki z czerwoną cebulą

podstawowe

 

  • nadzienie:
  • olej do smażenia
  • 4-5 średnich czerwonych cebul
  • 200g wędzonego boczku
  • sól, czarny pieprz
  • 2 jajka
  • 80 ml słodkiej śmietanki 30%
  • ząbek czosnku
  • 30g parmezanu

Sposób przygotowania:

Tartaletki z czerwoną cebulą
Ciasto:

Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.

Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni do wytopienia tłuszczu. Przekładamy do miseczki (bez tłuszczu). Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażamy posiekaną w półplasterki cebulę. Podsmażony boczek nakładamy na podpieczone spody, przykrywamy warstwą zeszklonej cebulki. Jajka roztrzepujemy z śmietanką, startym na drobnych oczkach parmezanem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Masę jajeczno-śmietankową wylewamy delikatnie na cebulkę.

Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie.

Rada!

Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego.