Sposób przygotowania:
Maślane bułeczki
Do misy robota wlać ciepłe mleko, wsypać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Wbić jajko i żółtko, roztrzepać.
Masło rozpuścić i wlać letnie do misy. Na koniec wsypać mąkę i 2 szczypty soli. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić. Podzielić na 12 kawałków, uformować okrągłe bułeczki.
Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20-25 minut do napuszenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
Wystudzić na kratce.
Masło rozpuścić i wlać letnie do misy. Na koniec wsypać mąkę i 2 szczypty soli. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić. Podzielić na 12 kawałków, uformować okrągłe bułeczki.
Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20-25 minut do napuszenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
Wystudzić na kratce.