Sposób przygotowania:
Bułeczki maślane z rodzynkami
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Przygotować zaczyn. Połowę mleka wlać do miski, dodać łyżkę cukru oraz drożdże. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Zaczyn odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować.
Do misy robota wsypać mąkę, sól i pozostały cukier, wymieszać. Dodać zaczyn oraz pozostałe mleko i letnie rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek misy.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce na ok godzinkę aby podwoiło swoją objętosć. Następnie do ciasta dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
Ciasto podzielić na w miarę równe pokrcje u mnie mniej więcej o wadze 100g. Z każdej porcji ciasta uformować ładną gładką kulkę, starając się bay nie było rodzynek na wierzchu.
Gotowe bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok 20-30 minut aby bułeczki podrosły.
Gdy bułeczki podrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut
Do misy robota wsypać mąkę, sól i pozostały cukier, wymieszać. Dodać zaczyn oraz pozostałe mleko i letnie rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek misy.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce na ok godzinkę aby podwoiło swoją objętosć. Następnie do ciasta dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
Ciasto podzielić na w miarę równe pokrcje u mnie mniej więcej o wadze 100g. Z każdej porcji ciasta uformować ładną gładką kulkę, starając się bay nie było rodzynek na wierzchu.
Gotowe bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok 20-30 minut aby bułeczki podrosły.
Gdy bułeczki podrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut
Magdalena88
Marika-