Anetap

Anetap

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Bułeczki maślane z kruszonką 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bułeczki super nadają się na wieczorną kolacje. Są bardzo kruche i słodziutkie.

Bułeczki maślane z kruszonką 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki maślane z kruszonką 3

 

  • bułeczki:
  • 80 dag mąki
  • 3 dag drożdży (świeżych)
  • 10 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 0,25 l mleka (ciepłego)
  • 2 jaja
  • duża szczypta soli
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 25 g masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru.
  • Bejca:
  • 1 jajo
  • 3 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki maślane z kruszonką 3
Z powyższych składników (na kruszonkę) ugniatamy kruszonką. W foli przekładamy ją do zamrażalnika. Ze składników na bułeczki robimy zaczyn: drożdże, trochę cukru i 3 łyżki mleka mieszamy. Gotową masę odkładamy na 15 min. Jaja z resztą cukru ubijamy na pianę. Łączymy składniki: mąka, zaczyn, ubite jaja, roztopione masło, sól. Całość wyrabiamy przez około 15 min. przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie wyrabiamy bułeczki układamy na formie w sporych odległościach ponieważ urosną one jeszcze 2 krotnie po kolejnym odłożeniu i przykryciu ściereczką na 1 godzinę. Roztrzepujemy bejce. Każdą bułeczkę smarujemy i posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 min w temp. 200 stopni.
Bułeczki maślane z kruszonką 3
Dobra kruszonka to podstawa smacznego wypieku.
Bułeczki maślane z kruszonką 3
Zaczyn odstawiany na 15 minut fajnie wyrośnie, rozpuszczając drożdże.
Bułeczki maślane z kruszonką 3
Łączenie składników, wyrabianie ciasta to mozolna praca.
Bułeczki maślane z kruszonką 3
Formowanie kuleczek, bejcowanie, posypanie kruszonką już prawie finał.