Sposób przygotowania:
Drożdżówki z kruszonką i marmoladą
1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut.
2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy olej, wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry, dodajemy rozczyn, następnie zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, kroimy w prostokąty, nakładamy porcję marmolady, składamy na pół i zlepiamy.
5. Do pieczenia: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.
6. Pieczenie: Tak wykonane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 10 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
7. Podanie: Gotowe drożdżówki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 3 blaszki drożdżówek, ich ilość zależy od wielkości jakie zrobimy.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy olej, wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry, dodajemy rozczyn, następnie zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, kroimy w prostokąty, nakładamy porcję marmolady, składamy na pół i zlepiamy.
5. Do pieczenia: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.
6. Pieczenie: Tak wykonane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 10 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
7. Podanie: Gotowe drożdżówki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 3 blaszki drożdżówek, ich ilość zależy od wielkości jakie zrobimy.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.