Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżówki z kruszonką i marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obłędne w smaku drożdżówki, bardzo mięciutkie z chrupiącą kruszonką. Uwielbiam takie. Nadziałam je marmoladą, wyszło pysznie. Polecam.

Drożdżówki z kruszonką i marmoladą

Składniki:

Drożdżówki z kruszonką i marmoladą

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki torowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy

Kruszonka:

  • 5 dag zimnego masła lub margaryny
  • 5 dag cukru
  • 10 dag mąki tortowej

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania stolnicy
  • około 30 dag dowolnej twardej marmolady
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z kruszonką i marmoladą
1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut.

2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy olej, wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry, dodajemy rozczyn, następnie zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.

4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, kroimy w prostokąty, nakładamy porcję marmolady, składamy na pół i zlepiamy.

5. Do pieczenia: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.

6. Pieczenie: Tak wykonane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 10 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.

7. Podanie: Gotowe drożdżówki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 3 blaszki drożdżówek, ich ilość zależy od wielkości jakie zrobimy.

Najlepiej studzić na metalowej kratce.