Sposób przygotowania:
Bułeczki maślane z rodzynkami
Tłuszcz roztopić w rondlu, dodać mleko i podgrzać do temperatury ok. 37 stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier i ok. ¾ przesianej mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia.
Zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki. Uformować gładkie i równe kulki (ok. 70 g każda). Ułożyć na blasze. Odstawić na ok. 30 min. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Pic około 15 min w temperaturze 220 stopni
Zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki. Uformować gładkie i równe kulki (ok. 70 g każda). Ułożyć na blasze. Odstawić na ok. 30 min. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Pic około 15 min w temperaturze 220 stopni