Sposób przygotowania:
Jabłecznik z bułeczkami maślanymi
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Formę na suflet posmarować masłem i posypać bułką tartą. Rodzynki umyć w gorącej wodzie, osuszyć. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wino zagotować z 3 łyżkami cukru i laską wanilii. Włożyć jabłka i dusić do miękkości. Bułeczki maślane pokroić na kromki grubości palca. Rozdzielić żółtka od białek. Mleko utrzeć z żółtkami, sokiem cytrynowym i szczyptą soli. Masą z żółtkami polać bułki i pozostawić na minutę do nasączenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Ostrożnie wymieszać z rodzynkami, bułką i jabłkami. Masą napełnić formę. Piec przez 1 godzinę. Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.