mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Jabłecznik z bułeczkami maślanymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo ciekawa i smaczna forma szarlotki

Jabłecznik z bułeczkami maślanymi

Składniki:

Jabłecznik z bułeczkami maślanymi

 

  • 500g bułeczek maślanych
  • 4 jajka
  • 375ml mleka
  • 1 op cukru wanilinowego
  • 100g cukru pudru
  • 500g jabłek
  • 50g rodzynek
  • 1/2 laski wanilii
  • 375ml białego wina
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • masło i bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bułeczkami maślanymi
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Formę na suflet posmarować masłem i posypać bułką tartą. Rodzynki umyć w gorącej wodzie, osuszyć. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wino zagotować z 3 łyżkami cukru i laską wanilii. Włożyć jabłka i dusić do miękkości. Bułeczki maślane pokroić na kromki grubości palca. Rozdzielić żółtka od białek. Mleko utrzeć z żółtkami, sokiem cytrynowym i szczyptą soli. Masą z żółtkami polać bułki i pozostawić na minutę do nasączenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Ostrożnie wymieszać z rodzynkami, bułką i jabłkami. Masą napełnić formę. Piec przez 1 godzinę. Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.