renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Bułeczki mleczne z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pszenne bułeczki mleczne posypane siemieniem lnianym. Pyszne i puchate po prostu idealne na śniadanie.

Bułeczki mleczne z siemieniem lnianym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki mleczne z siemieniem lnianym

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki mleczne z siemieniem lnianym

Etap 1

Bułeczki mleczne z siemieniem lnianym
Na początek ciepłe mleko należy wymieszać z cukrem.

Ciepłe mleko należy wymieszać z cukrem.

Etap 2

Bułeczki mleczne z siemieniem lnianym
Do mleka z cukrem należy wkruszyć drożdże.

W kolejnym kroku należy wkruszyć drożdże.

Etap 3

Bułeczki mleczne z siemieniem lnianym
Do miski należy wlać olej, wsypać mąkę i sól.

Następnie należy wlać olej wsypać make i dodać sól.

Etap 4

Bułeczki mleczne z siemieniem lnianym
Ciasto pozostawione do wyrośnięcia na około 40 minut wygląda tak jak na zdjęciu.

Ciasto należy dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Etap 5

Bułeczki mleczne z siemieniem lnianym
Z ciasta formujemy bułeczki, powinno ich być 8-10 sztuk. Pieczemy w 200 stopniach.

Następnie z ciasta należy formować bułeczki w różnych kształtach. Pozostawić je do wyrośnięcia na około 15 minut. po tym czasie posmarować mlekiem, posypać siemieniem lnianym i piec w 200 stopniach przez około 15- 20 minut.