iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bułeczki na słono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bułki z bobem i cebulą były pyszne i bardzo sycące.

Bułeczki na słono Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki na słono

 

  • Ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka gotowanego bobu
  • 1 czerwona cebula
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Bułeczki na słono
Ciasto jest na początku luźne więc najlepiej przygotować je w misce. Do miski przesiać mąkę i na sucho wymieszać z solą i rozkruszonymi drożdżami, następnie dolać wodę i wymieszać ciasto ( można to zrobić robotem z końcówkami do ciasta),mieszamy wszystko około 5 min, gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia, na koniec wyrastania w ciasto wgnieść delikatnie połowę bobu. Ciasto nawet po wyrośnięciu jest klejące więc używamy sporo mąki do rąk, z wyrośniętego ciasta uformować cztery płaskie bułki i ułożyć je na natłuszczonej blaszce. Na bułkach ułożyć resztę bobu i obłożyć dokładnie cebulą pokrojoną w piórka, wierzch bułek posypać solą i tymiankiem( najlepiej świeżym) Piec w temp. 190 st do 20 min, podawać gorące.
Bułeczki na słono
do wyrośniętego ciasta dodać połowę bobu
Bułeczki na słono
Z gotowego ciasta uformować płaskie bułki
Bułeczki na słono
Wierzch bułek obłożyć resztą bobu i cebulą