monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Bułeczki na zakwasie ze świeżą natką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie ma nic lepszego niż ciepłe chrupiące domowe bułeczki, do tego jajeczko lub dżem i dzionek dobrze rozpoczynamy:)

Bułeczki na zakwasie ze świeżą natką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki na zakwasie ze świeżą natką

 

  • 400 g mąki typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka aktywnego zakwasu
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Bułeczki na zakwasie ze świeżą natką
Zakwas wyjąć z lodówki na około 3-4 godziny przed szykowaniem ciasta na bułeczki. Do miski przesiać mąkę dodać sól,cukier i wymieszać. Dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć je z mąką. Natkę umyć, porządnie wysuszyć i drobniutko poszatkować. Dodać do miski i wymieszać.W osobnej misce wymieszać zakwas z woda i olejem. Przelać mieszaninę do ciasta i wyrobić. Wyrabiać początkowo łyżką drewnianą a potem dokończyć dłonią. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki jest dobrze wyrobione. Posypać lekko mąką,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Po wskazanym czasie ponownie wyrobić, podzielić na 6 części i zrobić bułeczki. Ułożyć bułki na blasze wyłożonej do papierem do pieczenia i wstawić blachę do lodówki na noc. Na drugi dzień rano wyjąć z lodówki i nagrzać piekarnik do 200 st.Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika posmarować wodą. piec bułeczki 25 minut. Wyjąc ostudzić lekko i podawać:)
Bułeczki na zakwasie ze świeżą natką
Mąkę wymieszać z cukrem i solą i drożdżami i świeżą natką
Bułeczki na zakwasie ze świeżą natką
wymieszać wodę olej i zakwas i przelać do mąki
Bułeczki na zakwasie ze świeżą natką
ciasto wyrabiać aż będzie odchodzic od ręki i pozostawić do wyrośnięcia
Bułeczki na zakwasie ze świeżą natką
po nocnym odpoczywaniu bułeczek posmarować woda i piec 25 min w 200 st