Sposób przygotowania:
Bułeczki na zakwasie ze świeżą natką
Zakwas wyjąć z lodówki na około 3-4 godziny przed szykowaniem ciasta na bułeczki. Do miski przesiać mąkę dodać sól,cukier i wymieszać. Dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć je z mąką. Natkę umyć, porządnie wysuszyć i drobniutko poszatkować. Dodać do miski i wymieszać.W osobnej misce wymieszać zakwas z woda i olejem. Przelać mieszaninę do ciasta i wyrobić. Wyrabiać początkowo łyżką drewnianą a potem dokończyć dłonią. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki jest dobrze wyrobione. Posypać lekko mąką,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Po wskazanym czasie ponownie wyrobić, podzielić na 6 części i zrobić bułeczki. Ułożyć bułki na blasze wyłożonej do papierem do pieczenia i wstawić blachę do lodówki na noc. Na drugi dzień rano wyjąć z lodówki i nagrzać piekarnik do 200 st.Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika posmarować wodą. piec bułeczki 25 minut. Wyjąc ostudzić lekko i podawać:)