marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułeczki pizzowe z cebulką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Składniki na ciasto drożdżowe wyrobić,zagnieść, odstawić do wyrośnięcia.Formować bułki.Piec 30 m..

Bułeczki pizzowe z cebulką.

Składniki:

Bułeczki pizzowe z cebulką.

 

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży piekarskich,
  • 2/3 szklanki letniej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka przyprawy do pizzy,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • garść cebulki grillowanej,
  • białko do posmarowania,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Bułeczki pizzowe z cebulką.
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i letniej wody. Odstawić na 15 min. Wsypać do misy przesianą mąkę,dodać zaczyn, przyprawy, cebulkę grillowaną i oliwę. Wyrabiać rękoma, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Wtedy to odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C, a ciasto odrywać na kawałki, formując z nich średnie bułeczki. Można nawet naciąć ich środek w krzyżyk lub w inne wzorki. Posmarować lekko bułki białkiem po wierzchu. Układać na lekko natłuszczonej blasze i wstawić do piekarnika na 30 min. lub trochę dłużej, dopóki się nie zrumienią. Po upieczeniu wyjąć i podawać na śniadanie z serkiem białym lub żółtym.