Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Bułeczki razowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne domowe bułeczki z dodatkiem mąki pszennej i graham . Są łatwe do przygotowania i bardzo zdrowe. Mi najlepiej smakują posmarowane miodem.

Bułeczki razowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki razowe

na ciasto:

dodatkowo:

  • 1 żółtko+1 łyżka zimnej wody
  • kminek do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki razowe

Przygotowanie składników:

Bułeczki razowe
Do miski dajemy wszystkie suche składniki

Do miski wsypujemy obie mąki, suche drożdże, sól i cukier. Mieszamy dokładnie razem.

Zagniatanie ciasta:

Bułeczki razowe
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok 1 godz

Do suchych składników dodajemy stopniowo ciepłą wodą i rozpuszczone letnie masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na ok 1 godz. w ciepłe miejsce.

Formowanie bułeczek:

Bułeczki razowe
Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiamy jeszcze chwilę.

Z ciasta formujemy małe okrągłe bułeczki.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.

Pieczenie bułeczek:

Bułeczki razowe
Przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika

Uformowane bułeczki odkładamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok 20 min.

Następnie smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z wodą i posypujemy kminkiem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 190 stopni i pieczemy ok. 20-25 min na złoty kolor.