Sposób przygotowania:
Bułeczki razowePrzygotowanie składników:
Do miski wsypujemy obie mąki, suche drożdże, sól i cukier. Mieszamy dokładnie razem.
Zagniatanie ciasta:
Do suchych składników dodajemy stopniowo ciepłą wodą i rozpuszczone letnie masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na ok 1 godz. w ciepłe miejsce.
Formowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiamy jeszcze chwilę.
Z ciasta formujemy małe okrągłe bułeczki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
Pieczenie bułeczek:
Uformowane bułeczki odkładamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok 20 min.
Następnie smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z wodą i posypujemy kminkiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 190 stopni i pieczemy ok. 20-25 min na złoty kolor.