Sposób przygotowania:
Bułeczki razowe z płatkami
W miseczce rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Odstawić na 5 minut. Do innej miski wsypać płatki pszenne, miód, masło, sól i zalać szklanką gorącej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się miodu i masła i odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać obie mąki, dodać siemię lniane, rozpuszczone drożdże i ostudzone płatki. Wymieszać, ciasto będzie się kleiło, więc należy podsypać trochę mąką pszenną, ale nie za dużo. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie uformować 10-12 bułeczek i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Posmarować przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami pszennymi. Piec ok. 15-17 minut do zarumienienia w 190 stopniach.
misia5
Dinah
weronikaS