kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 726]

Chleb z soczewicą i sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na chlebek. Tym razem do ciasta dodałam ugotowaną czerwoną soczewicę i sezam. Chleb jest bardzo dobry w smaku. Polecam na kanapki.

Chleb z soczewicą i sezamem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z soczewicą i sezamem

 

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka czarnego sezamu do ciasta
  • 3 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka czarnego sezamu do posypania chleba
  • keksówka 22 x 8 x7
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chleb z soczewicą i sezamem
Do miski przesypujemy sypkie składniki i dolewamy ciepłą wodę, olej oraz dokładamy ugotowaną soczewicę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Ciasto w blaszce smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
Chleb z soczewicą i sezamem
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto.
Chleb z soczewicą i sezamem
Ciasto formujemy w kulę i przykrywamy ściereczką.
Chleb z soczewicą i sezamem
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy wyrośnięte ciasto.
Chleb z soczewicą i sezamem
Wyrośnięte ciasto na chleb smarujemy wodą i posypujemy sezamem.