Sposób przygotowania:
Chleb z soczewicą i sezamem
Do miski przesypujemy sypkie składniki i dolewamy ciepłą wodę, olej oraz dokładamy ugotowaną soczewicę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Ciasto w blaszce smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Ciasto w blaszce smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.