Sposób przygotowania:
Domowy chleb pszenno-kukurydziany
Rozczyn:
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę, olej i mąkę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy obie mąki, wodę i sól. Wyrabiamy ciasto na chleb a potem odstawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy makiem i ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę, olej i mąkę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy obie mąki, wodę i sól. Wyrabiamy ciasto na chleb a potem odstawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy makiem i ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce.