iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bułki razowe z ziarnami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie, pyszne i wilgotne bułeczki, wspaniale smakują nawet następnego dnia u mnie w domu najlepiej schodzą posmarowane tylko masłem.

Bułki razowe z ziarnami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułki razowe z ziarnami

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułki razowe z ziarnami
Mąkę pszenna przesiać do miski robota, dodać mąkę razową i sól, wymieszać na sucho. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na chwilę, aby ruszyły.

Serek wiejski wylać na sitko i odcedzić ze śmietanki, ziarenka serka dodać do mąki, a do odcedzonej śmietanki dolać ciepłej wody tak, aby było 450 ml, następnie dolać do miski razem z olejem, wbić jajka i przy pomocy robota z końcówką haka wyrobić ciasto( wyrabiać je kilka minut).

Ciasto przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, stolnicę posypać spora ilością mąki i wyjąć na nią wyrośnięte ciasto.

Z ciasta utoczyć wałek i pociąć na porcje, następnie uformować bułki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułki po wierzchu posmarować dodatkowym jajkiem i posypać ziarnami, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w nagrzanym do 220 st piekarniku około 15 minut na dnie piekarnika ustawić blaszkę z kostkami lodu.  
Bułki razowe z ziarnami
Bułki razowe z ziarnami