Sposób przygotowania:
Bułki razowe z ziarnami
Mąkę pszenna przesiać do miski robota, dodać mąkę razową i sól, wymieszać na sucho. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na chwilę, aby ruszyły.
Serek wiejski wylać na sitko i odcedzić ze śmietanki, ziarenka serka dodać do mąki, a do odcedzonej śmietanki dolać ciepłej wody tak, aby było 450 ml, następnie dolać do miski razem z olejem, wbić jajka i przy pomocy robota z końcówką haka wyrobić ciasto( wyrabiać je kilka minut).
Ciasto przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, stolnicę posypać spora ilością mąki i wyjąć na nią wyrośnięte ciasto.
Z ciasta utoczyć wałek i pociąć na porcje, następnie uformować bułki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki po wierzchu posmarować dodatkowym jajkiem i posypać ziarnami, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 220 st piekarniku około 15 minut na dnie piekarnika ustawić blaszkę z kostkami lodu.
Serek wiejski wylać na sitko i odcedzić ze śmietanki, ziarenka serka dodać do mąki, a do odcedzonej śmietanki dolać ciepłej wody tak, aby było 450 ml, następnie dolać do miski razem z olejem, wbić jajka i przy pomocy robota z końcówką haka wyrobić ciasto( wyrabiać je kilka minut).
Ciasto przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, stolnicę posypać spora ilością mąki i wyjąć na nią wyrośnięte ciasto.
Z ciasta utoczyć wałek i pociąć na porcje, następnie uformować bułki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki po wierzchu posmarować dodatkowym jajkiem i posypać ziarnami, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 220 st piekarniku około 15 minut na dnie piekarnika ustawić blaszkę z kostkami lodu.
SylaUla
iziona
I takie właśnie są.