patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Mini pizzerinki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne mini pizzerinki z różnymi dodatkami. Min. Szynką, czerwoną cebulą,oliwkami oraz chederem. Smacznego.

Mini pizzerinki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mini pizzerinki

Ciasto

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 saszetka drożdży instant
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo

  • Olej do posmarowania blachy
  • Kasza manna do posmarowania blachy
  • Koncentrat pomidorowy
  • Ser żółty tarty np. Cheddar
  • 1 cebula czerwona
  • 10 dag dowolnej wędliny
  • 10 oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • Ulubiony sos
  • Świeża rukola lub szpinak

Sposób przygotowania:

Mini pizzerinki
W dużej miseczce łącze wszystkie skladniki ciasta. Wyrabiam ręką aż ciasto nie będzie się kleiło do dłoni.

Odstawiam na bok, przykrywam bawełnianą ściereczką. Międzyczasie szykuje składniki do farszu.

Blachę do pieczenia polewam olejem, posypuję kaszą manną. Wyjmuję ciasto.

Z ciasta biorę porcję i formuję kulkę wielkości dwóch orzechów włoskich. Następnie lekko rozpłaszczam.

Za pomocą szklanki a dokładnie dna robię w środku wgniecenie.

Smaruję koncentratem, posypuję przyprawą do pizzy a następnie posypuję tartym cheedarem.

Posypuję dowolnymi składnikami max 3. Piekę w 180 stopniach 20 minut.

Podaję z ulubionym sosem i świeżą rukolą.
Mini pizzerinki
Składniki ciasta łącze ze sobą wyrabiam ciasto.
Mini pizzerinki
Blachę polewam olejem i posypuję kaszą manną.
Mini pizzerinki
Z ciasta odrywam porcję i formuję kulkę.
Mini pizzerinki
Pizzerkę smaruję koncentratem pomidorowym.
Mini pizzerinki
Posypuję serem i dowolnymi składnikami.