Sposób przygotowania:
Maślano-mleczne rogale z makiem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, sól, jajko, masło i następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki, każdy placek kroimy na 4 trójkąty i zwijamy formując rogaliki.
4. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszce posmarowanej masłem, łyżkę masła roztapiamy i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik, obsypujemy obficie makiem i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
5. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia.
6. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 dużych rogali.
Najlepiej użyć masła 82 %.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, sól, jajko, masło i następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki, każdy placek kroimy na 4 trójkąty i zwijamy formując rogaliki.
4. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszce posmarowanej masłem, łyżkę masła roztapiamy i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik, obsypujemy obficie makiem i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
5. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia.
6. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 dużych rogali.
Najlepiej użyć masła 82 %.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam :)
mocsłodkości