Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Maślano-mleczne rogale z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie ma jak domowy rogalik upieczony na śniadanie lub kolację. Nie zwykle chrupiący, maślany i pyszny.

Maślano-mleczne rogale z makiem

Składniki:

Maślano-mleczne rogale z makiem

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka

Ciasto:

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki sypkiego maku
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Maślano-mleczne rogale z makiem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, sól, jajko, masło i następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki, każdy placek kroimy na 4 trójkąty i zwijamy formując rogaliki.

4. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszce posmarowanej masłem, łyżkę masła roztapiamy i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik, obsypujemy obficie makiem i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

5. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia.

6. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 dużych rogali.

Najlepiej użyć masła 82 %.