SUPERPRZEPIS

Mini pizze z papryką i chorizo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pulchne, delikatne w smaku ciasto i minimalna ilość dodatków. Ciasto rośnie tylko 30 minut, więc w ciągu godziny możemy cieszyć się swoją własną pizzą.

Mini pizze z papryką i chorizo

Składniki:

Mini pizze z papryką i chorizo

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (przyprawa)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo

  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • ok. 150 g chorizo
  • 150 g sera żółtego
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka bazylii

Sposób przygotowania:

Mini pizze z papryką i chorizo

ETAP 1:

Mini pizze z papryką i chorizo
Mąkę mieszamy z solą, pomidorami i wyrośniętymi drożdżamy

Drożdże kruszymy do ciepłej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, suszone pomidory i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy, aż ciasto pochłonie całą mąkę.

ETAP 2:

Mini pizze z papryką i chorizo
Do ciasta dodajemy roztopione masło i jeszcze wyrabiamy

Na koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i dokładnie łączymy z ciastem.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

ETAP 3:

Mini pizze z papryką i chorizo
Gotowe placki z ciasta nakłuwamy dokładnie widelcem

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm (żeby miały regularny kształt można wyciąć koła przy pomocy talerzyka).

Nakłuwamy widelcem.

ETAP 4:

Mini pizze z papryką i chorizo
Placki smarujemy i wykładamy je pokrojoną cebulą

Wierzch każdego placka smarujemy ketchupem i posypujemy pokrojoną w kostkę cebulę.

ETAP 5:

Mini pizze z papryką i chorizo

Następnie posypujemy częścią startego sera i pokrojoną w kostkę papryką. Układamy chorizo pokrojone w plasterki i posypujemy resztą sera.

Całość oprószamy suszoną bazylią.

Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.