Sposób przygotowania:
Mini pizze z papryką i chorizoETAP 1:
Drożdże kruszymy do ciepłej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, suszone pomidory i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy, aż ciasto pochłonie całą mąkę.
ETAP 2:
Na koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i dokładnie łączymy z ciastem.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm (żeby miały regularny kształt można wyciąć koła przy pomocy talerzyka).
Nakłuwamy widelcem.
ETAP 4:
Wierzch każdego placka smarujemy ketchupem i posypujemy pokrojoną w kostkę cebulę.
ETAP 5:
Następnie posypujemy częścią startego sera i pokrojoną w kostkę papryką. Układamy chorizo pokrojone w plasterki i posypujemy resztą sera.
Całość oprószamy suszoną bazylią.
Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
ankaszym
Jeszcze nie próbowałam tej mieszanki, ale dobrze wiedzieć, że się sprawdza ;)