Sposób przygotowania:
Bułeczki śniadaniowe z dynią
Mleko podgrzać do 40 stopni, przelać do miseczki. Dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąki i sól mieszamy. Roztopione masło łączymy z pure z dyni (aby zrobić pure, należy dynię upiec lub ugotować na parze, następnie zmielić na papkę). W mące robimy dołek, do którego wlewamy napuszony zaczyn oraz papkę. Ugniatamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Z kulki ciasta robimy wałek, na środku którego zawiązujemy supełek. Jeden z końców zwijamy pod spód, drugi na wierzch i ściskamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bułeczki układamy na papierze, zachowując odstępy między nimi. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Przechowujemy w zamkniętych, papierowych torebkach.