Sposób przygotowania:
Ślimakowa pizza
Do miski kruszymy całą kostkę drożdży tj. 100 g. Dodajemy cukier i wbijamy żółtko, białko zostawiamy bo przyda się w późniejszym etapie. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do drożdży, dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut, żeby drożdże mogły pracować.
Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy mąkę i dodajemy sól oraz zioła prowansalskie. W rondelku rozpuszczamy masło i ostygnięte wlewamy do miski. Całość dokładnie wyrabiamy przez 10 minut. Następnie ciasto drożdżowe wkładamy do czystej miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut.
Gotowe rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm, rozsmarowujemy na nim koncentrat. Następnie układamy starty na tarce żółty ser.
Na serze układamy drobno pokrojoną szynkę, oraz wcześniej usmażone pieczarki pokrojone w plastry. Ciasto zwijamy dość ciasno w kształt rolady. Kroimy bardzo ostrym nożem na kawałki o grubości 2 cm.
Ślimaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch i boki smarujemy wymieszanym białkiem z mlekiem. Pieczemy przez 20 minut w 180 C, podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.
Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy mąkę i dodajemy sól oraz zioła prowansalskie. W rondelku rozpuszczamy masło i ostygnięte wlewamy do miski. Całość dokładnie wyrabiamy przez 10 minut. Następnie ciasto drożdżowe wkładamy do czystej miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut.
Gotowe rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm, rozsmarowujemy na nim koncentrat. Następnie układamy starty na tarce żółty ser.
Na serze układamy drobno pokrojoną szynkę, oraz wcześniej usmażone pieczarki pokrojone w plastry. Ciasto zwijamy dość ciasno w kształt rolady. Kroimy bardzo ostrym nożem na kawałki o grubości 2 cm.
Ślimaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch i boki smarujemy wymieszanym białkiem z mlekiem. Pieczemy przez 20 minut w 180 C, podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.