aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ślimakowa pizza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Ślimaczki wyglądają zachęcająco, a smak ich jest niepowtarzalny. Wczoraj tą potrawą podbiłam serca moich gości.

Ślimakowa pizza Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ślimakowa pizza

 

 

  • FARSZ:
  • 300 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • 200 g szynki konserwowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 

  • DODATKOWO:
  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Ślimakowa pizza
Do miski kruszymy całą kostkę drożdży tj. 100 g. Dodajemy cukier i wbijamy żółtko, białko zostawiamy bo przyda się w późniejszym etapie. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do drożdży, dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut, żeby drożdże mogły pracować.

Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy mąkę i dodajemy sól oraz zioła prowansalskie. W rondelku rozpuszczamy masło i ostygnięte wlewamy do miski. Całość dokładnie wyrabiamy przez 10 minut. Następnie ciasto drożdżowe wkładamy do czystej miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut.

Gotowe rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm, rozsmarowujemy na nim koncentrat. Następnie układamy starty na tarce żółty ser.

Na serze układamy drobno pokrojoną szynkę, oraz wcześniej usmażone pieczarki pokrojone w plastry. Ciasto zwijamy dość ciasno w kształt rolady. Kroimy bardzo ostrym nożem na kawałki o grubości 2 cm.

Ślimaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch i boki smarujemy wymieszanym białkiem z mlekiem. Pieczemy przez 20 minut w 180 C, podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym. 


Ślimakowa pizza
Do wyrośniętych drożdży z mlekiem, cukrem i żółtkiem dodajemy mąkę, masło i przyprawy.
Ślimakowa pizza
Zagniatamy elastyczne ciasto i zostawiamy je do wyrośnięcia.
Ślimakowa pizza
Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy koncentrat i układamy ser i szynkę.
Ślimakowa pizza
Na koniec dajemy usmażone pieczarki i zwijamy w roladę.
Ślimakowa pizza
Roladę kroimy w kawałki o grubości 2 cm.
Ślimakowa pizza
Ślimaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Tagi:

przekąski